zaterdag 31 maart 2012

Waar was ik zo druk mee?

Een hele maand geen blogje gepost, waar was ik zo druk mee?

Onder andere met een jurkje voor mezelf, jurk 1 uit de Stitched by You zomer-2012, de zoom moet er nog in, dat zit een beetje in de vertraging. Daarnaast ben ik begonnen met de voorbereiding van een broek voor Yvan. Een coole skater voor de zomer. De stof daarvoor kocht ik in de voorjaarsvakantie op het stoffenspektakel in Zwolle. En ik moet nog steeds de knopen zetten aan de jas van Rixt… even moed verzamelen voor de knoopsgaten haha.


Maar waar ik het meest druk mee was, was onze dagelijkse voeding. En me verdiepen in wat daar eigenlijk allemaal in zit. Om ons vervolgens af te vragen of we vinden dat wat er dan in zit, nou allemaal zo wenselijk is.

Ons gezin is druk, mijn Lief werkt meer dan fulltime en ook ik heb een drukke baan, de kinderen, een sociaal leven… regelmatig maken we dan voor de maaltijd dankbaar gebruik van een pakje, pot of zakje waar ik dan verse ingrediënten aan toevoeg. Maar wat er allemaal aan kleur- en smaakstoffen wordt toegevoegd voordat er smaak en de gewenste kleur aan en inzit, daar sloeg ik steil van achterover. Met name etenswaren voor de kinderen, met grote woorden erop wat er allemaal niet inzit, maar wat er dan wèl inzit… het lijkt wel een scheikundeles. :-(

En toen ging bij ons de knop om, dit willen we niet meer. We willen voeding met natuurlijke ingrediënten die de smaak bepalen en geen E-nummers als E621 die daarvoor zorgen (en er tevens heel handig in slagen dat je meer van eet).

Op zondagmiddag drie weken geleden gingen we de voorraadkast door. Wat geen kunstmatige toevoegingen en onwenselijke E-nummers bevatte mocht links in de kast, de rest rechts. En hadden we in eerste instantie nog het plan om op te maken wat er rechts in de kast stond, het lukte me niet meer. Ik had de trek erin verloren.


Dat was dus dagdag tegen de paprikachips en de chipsbeertjes voor in het weekend, koekjes, de favoriete tomatensoep van de kinderen, de chicken tonight op mijn sportavond, de Unox rookworst, kroepoek, de pindasaus waar de kinderen dol op zijn, nasikruiden, juszakjes, bifiworstjes, karvan cevitam limonade, mixen voor ovenschotels, smac voor in de macaroni, vlokken, vla, cruesli… enzovoort enzovoort. Witte suiker eruit, rietsuiker erin.

Omdat we geen voedsel willen weggooien hebben we alle onaangebroken producten in een doos gedaan voor de voedselbank.

En ook gebruiken we geen light producten meer, vanwege de zoetstof Aspartaam (E951) en dat is wel even wennen voor mij. Ik moet namelijk erg letten op mijn gewicht en gebruikte om die reden best veel light producten. Daarbovenop namen we afscheid van de halvarine en margarine en vervingen die door roomboter.

De eerste keer boodschappen doen, duurde al met al een uur of drie! Elk etiket lezen, checken met de app op mijn telefoon en in de meeste gevallen het product weer terugzetten in het schap. Oef… dit wordt een opgave… die eerste keer zat er niet veel in mijn winkelwagen, maar inmiddels went het al een beetje, al houdt het wel in dat ik meerdere supermarkten bezoek.

Bij zuivel en vlees kiezen we nu zoveel mogelijk voor biologische oorsprong. En we vonden een slager (Slagerij Dantuma) in Zwaagwesteinde die E-nummervrije (maar helaas dan weer geen biologische) vleesproducten maakt: heerlijke grillworst en leverworst, ham, boterhamworst, rollade. Ook halen we veel producten bij de natuurvoedingswinkel, al is het daar ook wel nog steeds etiketten lezen.

Brood is ook zoiets. Ik ben dol op brood en wij aten altijd het donkere zesgranenbrood van de echte bakker. Maar inmiddels weet ik dat brood van nature helemaal niet zó donker kan zijn en dat mijn lekkere (en in mijn ogen supergezonde) brood dus wordt gekleurd. En navraag leert dat er ook daar broodverbeteraars worden gebruikt bij de bereiding, immers na een paar dagen willen we als consument nog steeds dat het brood soepel terugveert…
Bij de Albert Hein verkopen ze brood waarop staat dat er alleen liefde en passie aan toe wordt gevoegd. Het is zuurdesembrood met lange rijstijden. Achterdochtig als ik inmiddels ben geworden, heb ik Albert nog wel even een mailtje gestuurd met het verzoek om de ingrediënten met mij te delen, maar ik mag alleen maar vragen naar allergeneninformatie :S. Erg jammer vind ik dat, wat is er te verbergen? Zo raar is die vraag toch niet… er staat namelijk verder niets op de verpakking dan die liefde en passie en dat zal mijn maag echt niet vullen. Ik wil graag weten welk meel er wordt gebruikt, of er ook daar misschien toch nog gebrande mout wordt gebruikt voor het kleurtje… maar dat antwoord krijg ik niet. Het brood smaakt overigens heerlijk, maar toch...

Zondag ga ik daarom samen met een vriendinnetje brood bestellen bij Menno. Hij is transparant over zijn broden. Wel prijzig, maar we gaan het proberen.

Het voelt goed om pure producten te verwerken tot heerlijke gerechten. We deden onszelf het boek van Jamie Oliver kado: 30 minuten. Nou zijn Jamies 30 minuten niet altijd gelijk aan onze 30 minuten ;-) maar op de niet-werkdagen is dat leuk om te doen. En de kinderen staan er super in! Ze proeven veel meer dan voorheen, eten goed hun bord leeg en verrassend: ook hele nieuwe gerechten en smaken die best gedurfd zijn voor kids! En ze vinden het leuk om mee te helpen in de keuken. Ze staan er op de neus bij als ik echte tomaten verwerk tot tomatensoep. Van de ontbijtkoek die ik nu wekelijks op zondag bak, gaat gretig een stukje mee naar school. Hij is alleen veel blanker dan die uit de winkel ;-). Gelukkig waren ze al gek op fruit, dat helpt ook mee als prima tussendoortje.

Natuurlijk voorkom ik niet dat mijn kinderen geen (let wel: naar ónze mening, ieder maakt zijn eigen keuzes daarin) onwenselijke stoffen binnenkrijgen. En dat willen we ook niet uitsluiten. Als ze bij een vriendje spelen of als er ergens een feestje is, laten we het los. Mijn belangrijkste overweging is dat het niet stapelt: de meeste tijd eten ze thuis en daar krijgen ze die producten gewoonweg niet meer.


Zo…. lang verhaal… en daarom deze maand weinig tijd om te naaien hihi… maar het is nog steeds wel creatief, al zij het nu vooral met ingrediënten in de keuken en het uitproberen van recepten en gerechten.


(en wat doe ik met mijn huidverzorgingsproducten en de airmiles die mijn fruit en groente maken...
een stapje tegelijk... )

6 opmerkingen:

Mariette zei

Interessant wat je schrijft. Ik maak ook wel eens gebruik van de bekende pakjes en zakjes maar probeer het wel te beperken. Maar die toevoegingen zitten inderdaad overal in. Een paar maanden geleden heb ik wat info gezocht over het gebruik van E471 en E472 in brood en of deze emulgatoren al dan niet van dierlijke oorsprong zijn (google maar eens als je tijd hebt) en heb toen ook diverse supermarkten aangeschreven en ook netjes antwoord gekregen trouwens. Viel mij op dat Aldi dat heel duidelijk op de verpakking vermeldt, terwijl bij andere winkels je heel wat meer moeite moet doen om deze info te achterhalen. We bakken ook regelmatig zelf een broodje, maar al het brood zelf bakken vergt wat meer organisatie en inspanning, het is wel mijn ideaal, net als een eigen moestuin.....de tijd ontbreekt er even voor maar misschien komt dat nog. Ik zal je link van de bakker eens bekijken. Succes met het uitzoeken van alles en met je naaiprojecten ;-)
Groetjes, Mariëtte

Unknown zei

goed bezig! wij zijn daar ook mee bezig,en je wordt steeds creatiever met kruiden enz.
ken je deze al? http://smakelijck.blogspot.com/
zij maakt lekkere dingen en e-nummer vrij.

gr.janneke

Blomkes zei

Leuk om te lezen! Krijg er tegelijkertijd ook een onbehaaglijk gevoel bij want ik denk er ook wel eens aan om bewuster boodschappen te halen maar heb er nooit echt goed werk van gemaakt zoals jij nu doet. 2 van mijn 3 kinderen hebben eczeem, waarvan het bij de oudste ook is overgegaan in astma. Vlgs. de reguliere gezondheidszorg erfelijk bepaald (constitioneel eczeem) maar de geneeskundige arts dacht hier anders over. Wie er gelijk heeft laat ik maar in het midden maar feit blijft natuurlijk dat het nooit goed kan zijn voor een lichaam, en zeker bij kinderen, om al die kunstmatige toevoegingen op regelmatige basis binnen te krijgen. Het zou voor ons gezin ook goed zijn om bewuster en gezonder te eten maar het blijft er vaak bij....zaten er maar meer uren in een dag.

Ik vind het super dat je je er zo in verdiept en ook echt toepast in de praktijk!

Groetjes, Elske

Anoniem zei

Wij eten sinds geruime tijd ook geen producten meer waar e-nummers in zitten.
En ons brood maken wij tegenwoordig zelf. Elke avond zet ik de broodbakmachine aan en dan hebben we een heerlijk zelfgemaakt brood. Onze 3 kinderen en wijzelf vinden dit supperlekker. We halen het meel bij de molen in Burdaard. Misschien een ideetje voor jullie?
Gr. Nancy

Anoniem zei

Wat leuk en herkenbaar om te lezen. Ook wij zijn het laatste half jaar hier mee bezig. Maar het kost inderdaad wel veel meer tijd... Sinds kort hebben we een abonnement op een groentetas. Dat houdt in dat je voor 5 dagen biologische groenten mee krijgt. Dus wij hebben voor het eerst postelein en raapstelen op... Verder heb ik het boekje Bewust koken zonder E-nummers van Dinneke van den Dikkenberg. Het zijn eenvoudige/normale recepten die goed te doen zijn. En brood haal ik bij de Jumbo-supermarkt. Zou zonder E-nummers moeten zijn, maar voor de zekerheid wil ik ze binnenkort een mailtje sturen of dat echt zo is :-) Want het is inderdaad schokkend wat er soms allemaal niet door het eten gemikt wordt. Veel succes in ieder geval!
Annemarie

Anoniem zei

Hoi allemaal, fijn dat er eens iemand is die hier iets over schrijft, heel veel mensen weten namelijk niet wat er wel allemaal in hun eten zit.
Ook wij zijn er sinds korte tijd mee bezig. Ja in het begin ga je alles uitzoeken en etiketten lezen. En een boekje over E-nummers wil ook wel helpen. Wat zit er in uw eten? van uitgeverij Bouillon is er zo een. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tip. . . Gr. Jannie