Knielappen / jeans verstellen


Omdat mijn zoontje van 5 het hier zowat wekelijks presteert om met een gat op zijn knie thuis te komen, en ik niet van plan ben om wekelijks evenzoveel nieuwe jeans aan te schaffen, ben ik het WWW af gaan struinen naar handige tutorials voor het herstellen ervan.

Wat ik zoal tegenkom aan handigheidjes of leuke oplossingen, plaats ik hier. Voor mezelf als naslagwerk, maar zeker ook om andere handige ouders blij mee te maken.


Voorkomen is beter dan genezen
Op de markt kocht ik een voorraadje opstrijkbare knielappen (ca. € 1,50 per setje). Daarmee voorzie ik nieuwe jeans van een extra laagje robuustheid. Tip: doe dat meteen, nog voor de broek gedragen is. Het is me hier gebeurd dat ik na 2 dagen nieuwe broek, moest constateren dat ik al te laat was met de voorzorgsmaatregelen...  :-( Aan de buitenkant zie je er bijna niets van en doordat de stof nu aan de binnenkant van de broek gefixeerd is, rekt de stof aan de buitenkant niet meer (spanning) wat gaten voorkomt en mocht er hard op gevallen worden, dan is de buitenstof niet meteen door. Dubbel handig dus.
Het nadeel van de knielappen aan de binnenkant vind ik dat de randjes soms losgaan in de was.

Bewaar materiaal
Te klein geworden of reddeloze jeans kun je beter bewaren dan weggooien, om knielappen van te maken.

Repareren
In onderstaande video (Engelstalig) wordt uitgelegd hoe je een gat in jeans kunt repareren. Let wel, dit lukt allemaal zo niet in een broekje van maat 116, want mijn vrije arm is daarvoor nog te groot. Zijnaad lostornen is dus noodzakelijk (grr).


How to Sew Patches -- powered by ehow

en nog een video tutorial (Etsy), het resultaat is mij iets te slordig en te grof, maar toch geplaatst om aan te geven dat je ook juist kunt kiezen voor een opvallende reparatie.  

hier een in een oog springende bewerking van mijn hand (met behulp van borduurmachine)

Ik heb de borduur gemaakt met gewoon naaigaren, borduurgaren vond ik te kwetsbaar op deze plek. Het borduurpatroon kocht ik bij Mummelito, de serie "Fliegerabzeichen".

Inmiddels (neverending story) is ook de andere knie voorzien van een borduur uit dezelfde serie, het is een applicatie geworden (excuus voor de kwalitatief slechte foto, dat ga ik bij daglicht overdoen).Geen opmerkingen: